Over ons

Van gele paprika’s naar de Calathea Crocata Tassmania

Ons avontuur met Crocata’s is in 2003 begonnen. Wij, Rob en Ronald van der Knaap, broers en gele paprikatelers uit Wateringen, waren al een tijdje op zoek naar een exclusieve teelt. We kwamen in contact met de Calathea Crocata Tassmania teler van Kwekerij Tass uit Den Hoorn die op zoek was naar opvolging voor zijn kwekerij. Meteen zagen we in deze plant de exclusiviteit die we zochten, maar vooral ook de uitdaging en mogelijkheden om deze Crocata Tassmania teelt nog verder uit te breiden en te verbeteren.

Verbeteren en innoveren

Samen met het personeel  dat we ook hadden overgenomen zijn we eind 2003 meteen aan de slag gegaan. Eerst nog in Den Hoorn en halverwege 2005 zijn we verder gegaan op onze eigen kwekerij in Wateringen, die we inmiddels hadden omgebouwd van paprika kwekerij naar Crocata kwekerij.

De kweek ging meteen zo goed dat we al in 2006 de eerste 600.000 Crocata Tassmania’s konden leveren. Sindsdien zijn we continu bezig met procesinnovatie. Samen met onze eigen teeltdeskundigen is het ons daarom als eerste ter wereld gelukt om de Crocata plant in twee nieuwe kleuren te telen: groen en bronskleurig. Met een oppervlakte van 22.000 m2 leveren we nu jaarlijks ruim 600.000 planten voor heel Europa. Hiermee zijn wij wereldwijd de grootste Crocatateler. En daar zijn wij natuurlijk heel erg trots op.

Milieuvriendelijk en innovatief

Wij hechten niet alleen veel waarde aan een goede teelt en mooie planten. Milieuvriendelijk werken en innoveren vinden wij net zo belangrijk. Wij kijken dan ook doorlopend hoe wij nog milieuvriendelijker te werk kunnen gaan en wat daarvoor nodig is. Zo scheiden wij om te beginnen al ons afval en gebruiken we voor zover mogelijk biologische bestrijding. Ook telen wij voor het grootste gedeelte op milieuvriendelijke kokos (75% kokos en 25% turf).

Om de planten via de lucht te voeden, gebruiken wij CO2, een afvalproduct uit de haven. En het water met de toegevoegde voeding dat we gebruiken recirculeren we volledig. Dit betekent dat we hier niets van verspillen, wat natuurlijk ook weer goed is voor het milieu.

Procesinnovatie, meer standaardisatie in de groei

Omdat wij samen met onze teeltdeskundigen steeds bezig zijn met onderzoek en procesinnovatie hebben we inmiddels al een succesvolle standaardisatie van het groeiproces van de Crocata’s weten te realiseren. Ook is de kweektijd van de planten hierdoor afgenomen van 48 tot 50 weken naar 42 weken. Hiervan bloeit de plant ongeveer 10 weken. In de toekomst willen we de kweektijd nog verder naar beneden brengen zodat die uiteindelijk nog maar 20 weken zal bedragen. Als dat lukt kunnen wij van een jaarproductie van 600.000 Crocata’s naar een jaarproductie van 1.200.000 planten.

Special Blooming Plants, meer aandacht voor onbekende plantensoorten

Naast de kwekerij maken wij ons ook hard voor prachtige speciale planten die meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen. Dit zijn vaak de wat minder bekende planten in Nederland. Daarom hebben we begin 2015 met 4 andere kwekers het collectief Special Blooming Plants opgericht. Met dit collectief zorgen we ervoor dat deze planten meer aandacht krijgen in winkels en tuincentra door bijvoorbeeld speciale opvallende tafels met deze planten in te richten. Inmiddels is het collectief uitgegroeid naar 17 kwekers en 50 producten. Meer informatie vind je op de website specialbloomingplants.com of op onze facebookpagina.

Heb je nog vragen over onze kwekerij, de planten of ons collectief Special Blooming Plants? Neem dan gerust contact met ons op

Ronald en Rob van der Knaap
Ronald en Rob van der Knaap
Kwekerij Tass
Entree aan de Middenzwet 10 in Wateringen