Als je van planten houdt met karakter

Kwekerij Tass Wateringen

Ontmoet de hele familie

Kwekerij Tass Wateringen

De Calathea crocata Tassmania heeft een elegant donker blad en opvallende geeloranje bloemen (eigenlijk schutbladen) die aan lange, stevige stengels staan. De bloei wordt opgewekt door korte dagen en vindt meestal plaats aan het eind van de winter. Van oorsprong komt hij uit de vochtige tropische wouden van Amerika.

De Ctenanthe burle marxii is een mooie groene kamerplant. Hij gaat dagelijks een prachtige transformatie door, waarbij zijn mooi getekende blad dichtvouwt en de paarse onderkant wordt getoond. De Visgraadgebedplant is een groene kamerplant die echt de show steelt. Dat komt door zijn bijzondere patroon op de bladeren. Overdag zie je de mooie gestreepte bovenkant. ‘s Avonds sluit deze kamerplant zijn bladeren, net als biddende handen (vandaar de bijnaam ‘gebedsplant’). De donkerpaarse onderkant van de kamerplant wordt dan zichtbaar. Een kamerplant met twee gezichten!

De Dionaea of venusvliegenval (ook wel venusvliegenvanger genaamd) siert veel kamers. Zijn naam en populariteit dankt hij aan zijn buitenaardse uiterlijk. Met zijn vangbladeren, die dichtklappen wanneer er een insect in komt, draait deze plant de rollen om. In plaats van gegeten worden, eet deze plant zelf vlees!
Vooral bij kinderen valt deze fascinerende plant in de smaak.
Geen paniek; kinderen vallen niet in de smaak bij deze plant.

De Ctenanthe Amagris staat bekend om haar grijsgroen gekleurde bladeren met donkergroene strepen en een aubergine kleurige onderkant. Omdat ze zoveel danst lust ze wel een slokje water, houd daarom haar grond licht vochtig. Geef haar ook weer niet teveel water, ze heeft een hekel aan koude voeten!

De Epiphyllum anguliger is een makkelijke kamerplant. De Epiphyllum wordt ook wel Zaagcactus genoemd door de aparte zigzag groei van de bladeren. De Epiphyllum behoort tot de Cactaceae (cactusfamilie) en komt oorspronkelijk uit Mexico, delen van Amerika en de Caraïben. Hier groeit hij op levende planten en bomen.

Deze Calathea Fusion White maakt deel uit van de gebedsplantenfamilie (Prayer plants). Met haar prachtige blad vormt zij een prachtig middelpunt in elke woonkamer of (groter) terrarium. Deze plant gedijt goed in een vochtige omgeving. De bladeren zijn bont gekleurd van donkergroen tot lichtroze.

De Calathea Fusion Yellow is een bijzondere kamerplant, die erg op de Calathea Fusion White lijkt. Je raadt het al, de variëgatie (het kleurverschil) in de bladeren is geel in plaats van wit. De lange bladeren zijn geel tot lichtgroen gekleurd, met een ribbelige omtrek en prachtige, donkergroene strepen over het blad. De achterkant van het blad is paars, wat een mooi contrast geeft!

In het wild vind je deze plant voornamelijk in de tropen van Zuid-Amerika, waar hij in de schaduw van andere bomen en planten groeit. De Calathea houdt van een schaduwrijk plekje, waardoor hij ook wel ‘schaduwplant’ wordt genoemd. Onderzoekers denken dat Calathea’s hun bladeren overdag openvouwen om meer licht op te kunnen vangen. ‘s Avonds zouden ze weer sluiten zodat hun groeiritme niet wordt verstoord door het licht van de maan. Mocht je ‘s avonds iets horen ritselen, dan zou dit het wel eens het geluid van de sluitende bladeren kunnen zijn!

De Ceropegia woodii, oftewel Chinees Lantaarnplantje, staat in het Engels ook wel bekend als ‘string of hearts’. We zouden de Ceropegia niet beter kunnen omschrijven. Deze hangplant heeft lange ranken met hartvormige blaadjes, die snel groeien en met gemak een meter lang kunnen worden! De blaadjes hebben een paarse onderkant en een prachtig grijsgroen patroon aan de bovenkant. Een sierlijk geheel, dat bij praktisch ieder interieur past. Zet het Chinees Lantaarnplantje op de rand van een kast of in een hangpotje, zodat de ranken mooi naar beneden kunnen bungelen.

Over ons

Wij zijn Ronald en Rob van der Knaap, sinds 2005 de enthousiaste eigenaren van Kwekerij Tass.

Nadat we in 1997 begonnen met het telen van paprika’s kwamen we er in de loop der tijd achter dat we daar onze voldoening niet (meer) uithaalden. Tijd voor wat anders dus.

Kwekerij Tass kwam op ons pad, toen nog gevestigd in Den Hoorn. Na eerst twee jaar de kneepjes van de teelt geleerd te hebben waren we in 2005 klaar voor de overname. 

Nieuwsgierig naar wat we sindsdien allemaal gedaan hebben? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Rob en Ronald van der Knaap Kwekerij Tass